Hvad er Casca?
Cascara er spansk for ’skal’, og det betegner i denne sammenhæng frugtkødet og skallen fra et kaffebær. Med andre ord: den del af kaffebærret, som ikke er de to frø, som vi kender som kaffebønner.
Det er lidt besynderligt, men for stort set alle andre frugter og grøntsager kasserer vi kernerne og bevarer frugtkød og skal til konsumering. Det er i frugten, at vi finder sødme, aromaer, næring, energi – det lækre. Kernerne smager ofte bittert og astringerende og har sej eller hård konsistens – det trælse.
Bitterheden fra den almindelige kaffe-drik kommer dels fra koffeinen, men også fra ristningen af bønnerne, der frembringer bitterhed ved bruning og karamellisering af bønnen gennem ristningen. Cascara har også bitterhed i smagen, men slet ikke i samme grad, da det ikke ristes, og da det indeholder langt mere sukkerstof til at opveje den bitre smag.
Kaffeplanten udvikler koffein som værn mod insekter og svampeangreb – det findes i både kaffeplantens blade, frugt og frø.

Idéen
1. Smag
Frugtkødet i et kaffebær smager virkelig lækkert! Jeg har smagt friske kaffebær første gang i 1999. Dengang var jeg ikke engageret i kaffebranchen, men når jeg senere har besøgt kaffeplantager i arbejdsregi, er jeg blot blevet bekræftet i denne oplevelse.
2. Sidestrøm
Cascara er en sidestrøm fra kaffeproduktionen. Et overskud. Og vi lever i en verden, hvor ressourcer i overskud generelt bør opfordre til anvendelse.
3. Social bæredygtighed
Kaffe dyrkes ofte i fattige egne af de fattigste lande i verden. Der er desværre en klar sammenhæng mellem lav levestandard og kaffedyrkning. Omkring 12,5 mio. mennesker dyrker kaffe verden over, og deraf anslås, at 5,5 mio. kaffebønder lever under fattigdomsgrænsen. Ved at kommercialisere et restprodukt og betale kaffebønderne penge for deres ’affald’, kan der skabes en social bæredygtig handel, uden at der er tale om humanitær bistand eller filantropiske tiltag. Blot god gammeldaws forretning til gavn for alle parter. Øget velstand for de fattigste folk på kloden skaber mere lighed – hvilket skaber en mindre konfliktfuld verden. Bum!
4. CO2-aftryk
Normalvis komposteres cascara, efter det er blevet skilt fra kernerne umiddelbart efter plukning. Kerne bliver herefter groft sagt vasket og tørret og klargjort til eksport, hvorimod cascara ender i en kompostbunke med andet madaffald fra kaffebondens familie. Det viser sig dog, at denne kompostering har et relativt stort CO2-aftryk.
Kilde: Solving Coffee’s Dirty Not-So-Little Secret (pdf).
Disse forhold har tilsammen rumsteret rundt i løse og faste samtaler.. I 2021 blev der søgt midler hos Innovationsfonden til at udvikle et produkt – disse midler var med til at massere idéerne på plads. Teknologisk Institut i Århus har spillet en stor rolle med at afdække formalia – cascara var en novel food i EU indtil 2022 og dermed ulovlig at benytte, så vejen hertil har desuden været præget af en vis mængde bureaukratiske bump, men stille og roligt er brikkerne faldet på plads. En sodavand brygget på cascara tog form.


Lang tid undervejs
Initiativet til denne drik opstod hos Mørk Kaffe – faktisk med udgangspunkt i at blande koldbrygget kaffe, kakao og fårekyllinger. Det var i 2019, og Jakob fra Syngja (insekt-dyrker) og Allan og Karoline fra Pods of Beans (kakao-producenter) blev kontaktet og endda overtalt til at lege med, og adskillige møder fandt sted med adskillige mere eller mindre mærkelige opskrifter og versioner.
Målet var et sympatisk samarbejde omkring en økologisk og funktionel energidrik. Efter noget tid blev det dog tydeligt for os, at idéen ikke holdt vand; det smagte underligt, og det så underligt ud.
Lidt tilfældigt blev cascara introduceret som ingrediens, og det virkede oplagt lige at prøve et par yderligere versioner af med cascara, inden projektet skulle begraves. Som bekendt fungerede en simpel opskrift uden for mange dikkedarer rigtig godt.
Grundet den gode historie omkring cascara som sidestrøm fik idéen medvind, og med masser af velsmag lige i skabet, så der dannet grundlag og motivation for den videre proces.
Fortælling
Den store fortælling handler om cascara. Om den sociale bæredygtighed og den udnyttelse af et restprodukt, som findes i rå mængder. Casca bliver i den sammenhæng til den lille fortælling – det fartøj, der kan være med til at skabe bevægelse for den store fortælling. Men det skal i al ubeskedenhed også nævnes, at vi synes vi har udviklet en sodavand, som smager virkelig afsindigt godt!
Den indeholder udover velsmag også en god portion koffein. Hvorfor kaldes den så ikke en energidrik? Jamen det er fordi, den nødig skal sammenlignes med de produkter i supermarkederne, som er proppet med syntetiske ingredienser og udviklet primært til at skabe usunde vaner hos en meget påvirkelig gruppe af unge mennesker i vores befolkning.
Casca sigter til et mere modent publikum, som selv kan tage stilling til koffein-indtag. Og her vil den være det naturlige og økologiske alternativ. Smagen er tydeligvis mere naturlig og dyb. Og det er fortællingen også!


Ingredienser
Vores sodavand er brygget som en te lavet på tørret cascara. Derudover tilsat sukker og koldpresset citronsaft. Intet andet!
Cascara’en er fra kaffebær, som er dyrket i det nordlige Peru i kooperativet Alto San Ignacio, økologisk certificeret og direkte importeret til Danmark i samarbejde med Mørk Kaffe, som importerer kaffebønner fra samme producent.
Som ren bonus viser det sig, at cascara desuden er en rig kilde til antioxidanter, E-vitamin, Biotin, protein, fibre o.lign.